Muzeum Ramenu w Yokohamie

Pierwsze chłodniejsze wieczory a za mną już chodzi rozgrzewająca miska ramenu… Dlatego dziś kilka słów o wyjątkowym miejscu, które zdecydowanie warto odwiedzić. To muzeum niezwykłe, bo oprócz części „historycznej” (bądź co bądź nudnej i ubogiej w angielskie tłumaczenia) w podziemiu jest część „doświadczalna”, gdzie możemy przekonać się, jak smakuje ramen w różnych regionach Japonii.
DSCN5780DSCN5785O ramenie od jakiegoś czasu w Polsce coraz głośniej i serwuje się go w coraz większej liczbie japońskich (i nie tylko) restauracji. Czym jest ramen? Zasadniczo składa się z czterech elementów: wywaru, tare (bazy, esencji zwanej też kaeshi, główne to shoyu, miso i shio, które podstawowo determinują typ ramenu), makaronu i dodatków. Podobno rodzajów ramenu jest tyle ilu szefów kuchni, gdyż każdy ma swój własny styl i wypracowany latami przepis. Na pewno istnieje wiele regionalnych odmian, które świetnie opisuje ten artykuł. Ślinka cieknie…

Muzeum w Yokohamie jest niezwykłe, bo wykreowano w nim miasteczko rodem z Japonii lat 50-tych, z wąskimi uliczkami, pocztą, kioskiem z papierosami, wróżbiarzem, świątynką… Już sam spacer po nim robi wrażenie, a do tego na środku znajduje się okazały skwer, przy którym zlokalizowanych jest 8 restauracji serwujących ramen.
DSCN5790DSCN5795DSCN5796DSCN5797DSCN5798DSCN5799DSCN5801DSCN5816Przyznaję, nie przygotowałam się merytorycznie do wizyty, więc przyszło mi wybierać na ślepo. Do tego menu w automacie przed wejściem było dostępne tylko po japońsku i nieświadomie zamówiłam misoramen na ostro… Niestety. W ostrych smakach nie gustuję i, mimo że to była jakaś mocno wyjątkowa wersja, dla mnie siłą rzeczy nie było to niebo w gębie. Po fakcie też zorientowałam się, że dostępne są mini porcje, dzięki czemu odwiedzający są w stanie spróbować wielu opcji. Mówi się trudno i podaje się dalej, żeby inni skorzystali :)
DSCN5813A ja chętnie tam jeszcze kiedyś wrócę i spróbuję kolejnych. Muzeum polecam! :)
Znajduje się niedaleko dworca Shin-Yokohama. Zapytajcie o drogę w informacji turystycznej na stacji – dostałam tam ulotkę, dzięki której przysługiwała drobna zniżka i zamiast 300 jenów, za wstęp zapłaciłam 280. ;)

Reklamy

2 Responses to Muzeum Ramenu w Yokohamie

  1. Muzeum wygląda super! :D Zwłaszcza na Twoich zdjęciach, ma się wrażenie, że naprawdę są tam takie budynki :D A jeśli chodzi o mnie – Wakayama Ramen to ten, który uwielbiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Aotearoa - land of the long white cloud

My new life in New Zealand

Japonia - Michiru Blog

Japonia pełną chochlą!

W krainie tajfunów

Blog o Azji Wschodniej... i nie tylko

stegierski.com

Japonia pełną chochlą!

PIOTR BERNARDYN

Japonia pełną chochlą!

Japonia pełną chochlą!

COOKING WITH JAPANESE GREEN TEA

Japonia pełną chochlą!

ポーランド観光

ポーランド観光, お菓子、料理のブログ

Japonia na co dzień

Japonia pełną chochlą!

Bento Boxy

Japonia pełną chochlą!

W poszukiwaniu Komachi

A great WordPress.com site

kocham bento

Japonia pełną chochlą!

Japonia pełną chochlą!

Japońskie inspiracje

Japonia pełną chochlą!

Bento po polsku

Japonia pełną chochlą!

Upajam się Japonią

Japonia pełną chochlą!

Just Sushi

Japonia pełną chochlą!

Japan Blog - Tokyo Osaka Nagoya Kyoto

Japonia pełną chochlą!

Z uśmiechem przez Japonię

Japonia pełną chochlą!